Deel 1

Links:

De techniek van Style Sheets is een enorme stap voorwaarts in het creŽren van web-pagina's. Het stelt een hele reeks middelen ter beschikking van de ontwerper om de lay-out van de pagina's te beheersen. Tot nu toe werd dit voor een groot deel bepaald door de browser en de pc-configuratie van de surfer. De ontwerper zelf had zeer weinig invloed op de uiteindelijke lay-out van zijn pagina.

Met Style Sheets draaien we een blad om in de geschiedenis van het web-ontwerpen. Gedaan met het converteren van tekst in gif afbeeldingen, of het creŽren van witregels. Of met nested tables werken om een bepaalde pagina-layout te bereiken.

Met Style Sheets lossen we de meeste layout problemen op. Vanaf nu kan men op de pixel na bepalen waar een afbeelding en tekst moet komen. Welke kleuren en achtergronden we wensen, en nog een hele resem van kleine details die vroeger met kunst en vliegwerk werden opgelost.
Natuurlijk moet men nog steeds rekening houden met de verschillende browsers. Niet alle browsers ondersteunen alle Style Sheets specificaties. Explorer van Microsoft gaat het verst in de ondersteuning. Hou er rekening mee.


Een vb.
De volgende CSS (Cascading Style Sheet) zet alle tekst van een paragraaf in het rood met een zwarte lijn errond.
P.eerste { Color: red; Border : solid black; }


We zien het resultaat hieronder :

klik voor vergroting

We geven het bestand de naam speciaal.css en linken het met het HTML bestand op de volgende manier :

<HTML>
<HEAD>
<LINK href="speciaal.css" rel="stylesheet" type="text/css">
</HEAD>
<BODY>
<P class="eerste"> yesyeysyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyes
</BODY>
</HTML>